Vročinski val je prisilil Google in Oracle, da sta zaustavila računalnike…

Ko so v torek velik del Združenega kraljestva dosegle rekordne temperature, sta tehnološka velikana Google in Oracle utrpela izpade, ker so v podatkovnih centrih v Londonu odpovedali hladilni sistemi.

Podatkovni centri so velike visoko varovane zgradbe, ki hranijo banke računalnikov in so elektrarne za številnimi spletnimi storitvami.

Toda koncentrirana računalniška moč proizvaja tako močno toploto, da je hlajenje nujno.

Obe podjetji pravita, da sta težavi zdaj odpravljeni.

Oracle, veliko ameriško podjetje za programsko opremo in tehnologijo za baze podatkov, je malo pred 16. uro po BST poročalo o težavah s pregrevanjem .

“Po neobičajno visokih temperaturah v južni regiji Združenega kraljestva (London) sta dve hladilni enoti v podatkovnem centru doživeli okvaro, ko sta morali delovati nad svojimi projektnimi omejitvami,” je podjetje zapisalo na strani s statusom, ki jo je prvi opazil The Register.

“Posledično so se temperature v podatkovnem centru začele dvigovati, kar je povzročilo zaustavitev nekaterih sistemov kot zaščitni ukrep.”

Družba je sporočila, da je bila težava rešena v posodobitvi, objavljeni v sredo malo po 10:00 BST.

Ko se je Velika Britanija pekla, je pregrevanje prizadelo tudi lokacijo podatkovnega centra Google Cloud v Londonu.

Google Cloud drugim podjetjem omogoča delo na računalnikih podjetja.

Malo po 18. uri BST je podjetje poročalo , da je “v eni od naših stavb prišlo do okvare zaradi hlajenja”.

Da bi preprečili poškodbe strojev in daljši izpad, je podjetje sporočilo, da je nekatere od njih izklopilo.

Težava je bila odpravljena do 07:00 BST v sredo in podjetje je sporočilo, da je bila prizadeta le “majhna skupina naših strank”.


Avtor: Ian Battaglia | Source:https://unsplash.com/

Ker so lahko obdelani podatki zelo dragoceni za njihove stranke, so podatkovni centri zgrajeni s številnimi varnostnimi kopijami, vključno z veliko hladilno zmogljivostjo.

Strokovnjaki, s katerimi se je BBC pogovarjal v ponedeljek, so dvomili, da bodo sodobni podatkovni centri imeli težave, zato bodo neuspehi velikih podjetij z dobrimi viri, kot je Google, presenečenje.

Toda operaterji so bili previdni zaradi temperatur brez primere.

Paul Hone iz podjetja Redcentric, ki upravlja podatkovne centre v Harrogateu, Londonu, Readingu in Cambridgeu, je za BBC povedal, da je podjetje v ponedeljek začelo izvajati načrt za obnovitev po katastrofi.

G. Hone je dodal, da čeprav so podatkovni centri zasnovani tako, da prenesejo vroče vreme, bi bile temperature vročinskega vala na “zgornji meji načrtovalskih pričakovanj za veliko operaterjev podatkovnih centrov”.

Na koncu je za gospoda Honea torek minil brez incidentov.

Toda dodatno hlajenje pomeni dodatno porabo električne energije, kar lahko pomeni povečane emisije ogljika.

Medtem ko podnebni znanstveniki opozarjajo, da bodo zelo vroči dnevi vse pogostejši, tehnološka podjetja raziskujejo okolju prijaznejše rešitve za hlajenje in računalniške sisteme, ki porabijo manj energije in proizvajajo manj toplote.

Microsoft je leta 2020 izvedel poskus s podvodnim podatkovnim centrom ob Orkneyju. Del privlačnosti je bilo naravno hlajenje, ki ga je zagotavljala okoliška morska voda.

You’ll also like